Kde nájsť peniaze navyše?

Foto kde nájsť peniaze

Rezerva na nečakané výdavky

Tiež sa vždy pousmejete nad odporúčaním, aby ste si odkladali 20 až 40% zo svojho príjmu na neočakávané výdavky a vytvárali si finančnú rezervu? Väčšina slovenských domácností nemá peňazí nazvyš a žije od výplaty k výplate.

O to viac je potom naskočí pokazený spotrebič alebo nedoplatok za energie. Kde nájsť peniaze na náhle potreby alebo na splnenie sna? Na to sa pokúsime nájsť odpoveď.

Rada č. 1 - Skontrolujte zmluvy finančných produktov

Väčšina z nás má dohodnuté nejaké finančné produkty, či už je to hypotéka, povinné ručenie, dôchodkové sporenie, životné poistenie, úvery či poistky. Oplatí sa všetky existujúce zmluvy aktualizovať a prejsť na nové podmienky. Ušetriť môžete až niekoľko desiatok eur.

Rada č. 2 - Zhodnoťte výdavky

Robte si minimálne pol roka záznamy o všetkých výdavkoch a pomocou aplikácie alebo papiera a ceruzky si ich zaraďte do kategórií jedlo, reštaurácie, prenájom, cigarety, poistenie, sladkosti a ďalších skupín. Zistíte, kadiaľ Vám pretekajú peniaze medzi prstami a v akej kategórii by ste sa mohli uskromniť a usporiť peniaze. Zostavte si rodinný rozpočet.

Rada č. 3 - Každý nákup si rozmyslite

Stáva sa Vám, že prídete do obchodu, páči sa Vám nejaká vec a už s ňou stojíte pri pokladni? Pred každou kúpou sa spýtajte sami seba, či to, čo kupujete, nie je zbytočné alebo či sa to nedá kúpiť lacnejšie. To platí aj o službách. Vždy porovnajte viac ponúk, napríklad poistenie, paušáy od mobilných operátorov alebo poskytovateľov televíznych služieb

Rada č. 4 - Zlacniete existujúce úvery

Jeden úver môžete zlacniť refinancovaním v inej banke alebo nebankovej spoločnosti, viac úverov môžete konsolidovať v jeden a získať menšie splátky a dlhšiu dobu splatnosti. Peniaze, ktoré Vám zostanú, ukladajte na sporiaci účet alebo do stavebného sporenia.

Rada č. 5 - Ušetrite v domácnosti

Usporte peniaze za energie a zmeňte dodávateľa elektriny a plynu a priebežne kontrolujte jeho ceny. Úsporné a klasické žiarovky vymeňte za LED žiarovky, po doslúžení spotrebičov kúpte modely s nízkou energetickou náročnosťou a stolný počítač nahraďte za notebook.

Nejnovější články


Ako hospodáriť s peniazmi

Ako hospodáriť s peniazmi?

Stáva sa Vám, že ku koncu mesiaca zistíte, že nevyjdete s peniazmi. Naučte sa hospodáriť s peniazmi a neobávajte sa pred výplatou otvoriť peňaženku alebo nahliadnuť na bankový účet. Poradíme Vám, ako na to!

Kde nájsť peniaze

Kde nájsť peniaze navyše?

Tiež sa vždy pousmejete nad odporúčaním, aby ste si odkladali 20 až 40% zo svojho príjmu na neočakávanej výdavky a vytvárali si finančnú rezervu? Kde nájsť peniaze navyše? Poradíme Vám, ako na to!

Ako sa zbaviť dlhov

Ako sa zbaviť dlhov?

Ako sa natrvalo zbaviť svojich dlhov a konečne sa oslobodiť od hrozieb exekúcie? Nie vždy je to ale jednoduché, prinášame Vám na to odpovede.