Ako hospodáriť s financiami a peniazmi?

Foto financie

Vyjdite do ďalšej výplaty

Každý si určite niekedy kúpil vec, ktorú v danú chvíľu nepotreboval. Problém nastáva, keď sa toto stáva pravidlom alebo sa objaví neočakávaný výdavok a ku koncu mesiaca zistíte, že nevyjdete s peniazmi.

Naučte sa hospodáriť s financiami a neobávajte sa pred výplatou otvoriť peňaženku alebo nahliadnuť na bankový účet. Poradíme Vám, ako na to!

Rada č. 1 - Zistite, za čo utrácate

Márne si lámte hlavu nad tým, kam miznú Vaše peniaze? Zapíšte si večer každú vydanú korunu za uplynulý deň, napríklad pomocou aplikácie alebo do knihy výdavkov. Zistíte, za čo najviac utrácate a v akom objeme.

Rada č. 2 – Zostavte si rozpočet

Už poznáte svoje výdavky a teraz pristúpte k vytvoreniu rozpočtu na nasledujúci mesiac. Poznačte si všetky príjmy a výdavky, vrátane jednorazových a pravidelných, ako je záloha na dovolenku, tábor pre deti alebo ročná poistka na byt. Tieto výdavky je najlepšie spočítať na mesiace. Výsledkom by vždy mali byť príjmy vyššie ako výdavky.

Rada č. 3 – Naučte sa hospodáriť

Možno ste rozpočtom prišli na to, že príjmy nepokrývajú výdavky a preto máte pred každou výplatou hlboko do vrecka. Skúste popremýšľať a zapísať si, s akými výdavkami nepohnete, aké môžete trochu znížiť a aké je možné zrušiť úplne. Naučte sa správne hospodáriť. Pomôže Vám to dostať sa z mínusových čísiel.

Rada č. 4 – Vytvorte si rezervu

Finančnú istotu potrebuje každý z nás. Peniaze, ktoré ušetríte, dajte bokom na úročený účet. Pre začiatok si skúste sporiť aspoň 700 eur, ktoré využite len pre mimoriadne výdavky. Hneď ako splatíte všetky dlhy, vytvorte si rezervu vo výške až šiestich násobku mesačných výdavkov.

Rada č. 5 – Nakupujte chytro

Veľkým lákadlom sú obchody plné tovaru. Ako im odolať? Doma si napíšte zoznam a pri nákupe sa riaďte podľa neho. Prezerajte letáky, využite sezónnych zliav a opýtajte sa obchodníkov na ďalšie možné zľavy. V peňaženke majte vždy takú hotovosť, akú budete skutočne potrebovať.

Nejnovější články


Ako hospodáriť s peniazmi

Ako hospodáriť s peniazmi?

Stáva sa Vám, že ku koncu mesiaca zistíte, že nevyjdete s peniazmi. Naučte sa hospodáriť s peniazmi a neobávajte sa pred výplatou otvoriť peňaženku alebo nahliadnuť na bankový účet. Poradíme Vám, ako na to!

Kde nájsť peniaze

Kde nájsť peniaze navyše?

Tiež sa vždy pousmejete nad odporúčaním, aby ste si odkladali 20 až 40% zo svojho príjmu na neočakávanej výdavky a vytvárali si finančnú rezervu? Kde nájsť peniaze navyše? Poradíme Vám, ako na to!

Ako sa zbaviť dlhov

Ako sa zbaviť dlhov?

Ako sa natrvalo zbaviť svojich dlhov a konečne sa oslobodiť od hrozieb exekúcie? Nie vždy je to ale jednoduché, prinášame Vám na to odpovede.