Ako sa zbaviť dlhov?

Foto paní

Zatočte s dlhmi

Pôžičky dokážu poriadne zaťažiť rodinný rozpočet a každý dlžník je chce čo najrýchlejšie splatiť. Nie vždy je to ale jednoduché, zvlášť ak ste si požičali vyššiu sumu alebo máte záväzky u viacerých veriteľov.

Ako sa natrvalo zbaviť svojich dlhov a konečne sa oslobodiť od hrozieb exekúcie?

Zostavte zoznam dlhov

Nahromadilo sa Vám viac úverov a strácate o nich prehľad? Urobte si zoznam, komu dlžíte a poznačte si u každej pôžičky výšk dlžnej čiastky a mesačnej splátky. Snažte sa čo najrýchlejšie uhradiť pôžičku s najnižším počtom splátok a motivujte sa zo svojho úspechu pri splácaní ďalších záväzkov.

Spíšte si príjmy a výdavky

Ako druhý krok si zistite, koľko peňazí z príjmov môžete použiť na splácanie pôžičiek. Najprv si vytvorte prehľad príjmov a výdavkov a znížte svoju výdavkovú stránku, ako to len bude možné. Nie ste spokojní s výsledkom? Zvýšte svoje príjmy privyrábaním alebo predajom nepotrebných vecí.

Vyjednajte si nové splátky

Nezvládate pôžičky splácať v dohodnutej dobe a vo vopred stanovenej výške? Požiadajte veriteľa o znížení splátok a dlhšej dobe splatnosti. Obdobie zadlženosti sa Vám síce predĺži, ale vyhnete sa umorovanie dlhov novými pôžičkami. S veriteľmi komunikujte a dodržujte dohodnuté dohody.

Zlúčte pôžičky do jednej

Dokonalý prehľad o všetkých pôžičkách získate, keď je zlúčiť do jednej tzv. konsolidací. Pôžičku si budete splácať dlhšie, ale uľaví to Vášmu rodinnému rozpočtu. Zaplatíte iba jednu splátku a jedny úroky a poplatky.

Oddĺženie ako posledná záchrana

Oddĺženie čiže osobný bankrot je záväzok, že sa pokúsite splatiť časť svojich dlhov a uspokojíte sa len so životným minimom. Podmienkou je, aby ste mali záväzky u veriteľov, poberali pravidelný príjem a boli v omeškaní so splátkami.

Nejnovější články


Ako hospodáriť s peniazmi

Ako hospodáriť s peniazmi?

Stáva sa Vám, že ku koncu mesiaca zistíte, že nevyjdete s peniazmi. Naučte sa hospodáriť s peniazmi a neobávajte sa pred výplatou otvoriť peňaženku alebo nahliadnuť na bankový účet. Poradíme Vám, ako na to!

Kde nájsť peniaze

Kde nájsť peniaze navyše?

Tiež sa vždy pousmejete nad odporúčaním, aby ste si odkladali 20 až 40% zo svojho príjmu na neočakávanej výdavky a vytvárali si finančnú rezervu? Kde nájsť peniaze navyše? Poradíme Vám, ako na to!

Ako sa zbaviť dlhov

Ako sa zbaviť dlhov?

Ako sa natrvalo zbaviť svojich dlhov a konečne sa oslobodiť od hrozieb exekúcie? Nie vždy je to ale jednoduché, prinášame Vám na to odpovede.