Ako správne vybrať byt ?

Foto financie

Čo je dobré zvážiť

Rozhodnutie samostatného bývania činíme len párkrát za život. Záleží na mnohých faktoroch, ktoré stoja za výberom bytu. Medzi ne môže patriť vek, momentálné životné situácie a určite financie. Každopádne tento významný krok musíte dobre zvážiť a nenechať sa uniesť vidinou rýchleho bývania. Než urobíte konečné rozhodnutie prinášame niekoľko tipov, čo je dobré zvážiť tak, aby bol byt, ktorý si kúpite, podľa vašich predstáv.

Na realitnom trhu sú ponuky nepreberné. Ekonomická situácia z posledných rokov praje výstavbe nových bytov, a to hlavne v prosperujúcich väčších mestách. Hypotéky sú teraz veľmi výhodné.

LOKALITA

Ako jeden z najdôležitejších aspektov pre správne rozhodnutie je výber správnej lokality. Starší ľudia volia skôr pokojnejšie lokality s možnosťou vyjsť do parku. Ak ešte nemáte rodinu, vezmite do úvahy aj hľadisko ako je dostupnosť hromadnej dopravy, školských zariadení, lekárskej starostlivosti a pokojných častí s parkom, vrátane ihrísk. Pokiaľ máte radi väčší pokoj, hľadajte sa po menších tehlových bytových domoch bez výťahu. Mnohí si byt zaobstarávajú na celý život a preto je dôležité, aby sa v byte bývalo pokojne a pohodlne po celú dobu.

VEĽKOSŤ BYTU

Rozmyslite si, ako veľký byt potrebujete. V prípade, že disponujete dostatočnými financiami je najlepšou voľbou zvoliť nový byt, ale aj tu sa pýtajte - na parkovacie miesto, balkóny, lodžie atď. Ak sa budete pozerať po staršom byte, berte do úvahy či bol bytový dom už zateplený, či sú vymenené okná, ako staré sú rozvody vody alebo elektroinštalácie. Ak si nebudete istí a neuveríte maklérom, nebojte sa prizvať odborníkov a remeselníkov.

DISPOZÍCIA BYTU

Makléra sa tiež spýtajte na presnú výmeru bytu - niekedy sa môže stať, že sa do celkovej výmery započíta balkón a byt je v skutočnosti menšÍ. Vezmite si meter a zmerajte spálne, či sa tam zmestí manželská posteľ tak, aby pohodlne zostalo na skrine a uličky na priechod. Zmerajte si, či sa do izbičky zmestia dve postele a stoly pre deti atď.

POPLATKY ZA BYT

Nielen cena za byt, ale aj ostatné poplatky môžu ovplyvniť výber bytu. Ostatné výdavky zahŕňajú elektrinu, vodu, správu bytové jednotky, fond opráv a prostriedky na spoločné časti domu. Spýtajte sa na energetickú náročnosť budovy.

KONEČNÁ CENA

Ak byt zháňate cez realitnú kanceláriu je dobré sa spýtať, či je cena bytu ponúkaná ako konečná, či bolo do ceny zahrnuté DPH a provízie realitky a či je v cene zahrnuté príslušenstvo ako je garážové státie, pivnica alebo balkón.

FINANCOVANIE

Pre väčšinu ľudí je kúpa bytu za hotové peniaze len snom. Najvýhodnejším riešením je hypotéka. Urobte si čas a porovnajte všetky ponuky dostupných hypoték. Dnes sa banky preťahujú o klientov a úrokové sadzby sú najnižšie za niekoľko rokov.

Nejnovější články


Ako hospodáriť s peniazmi

Ako hospodáriť s peniazmi?

Stáva sa Vám, že ku koncu mesiaca zistíte, že nevyjdete s peniazmi. Naučte sa hospodáriť s peniazmi a neobávajte sa pred výplatou otvoriť peňaženku alebo nahliadnuť na bankový účet. Poradíme Vám, ako na to!

Kde nájsť peniaze

Kde nájsť peniaze navyše?

Tiež sa vždy pousmejete nad odporúčaním, aby ste si odkladali 20 až 40% zo svojho príjmu na neočakávanej výdavky a vytvárali si finančnú rezervu? Kde nájsť peniaze navyše? Poradíme Vám, ako na to!

Ako sa zbaviť dlhov

Ako sa zbaviť dlhov?

Ako sa natrvalo zbaviť svojich dlhov a konečne sa oslobodiť od hrozieb exekúcie? Nie vždy je to ale jednoduché, prinášame Vám na to odpovede.